Receptenfiche

Paling

Verwijder de vinnen van de paling. Was deze goed en dep droog. Snij de paling in stukken en kruid met zeezout.
Zet de paling, samen met het bier en de garnalenfond, in een pan met deksel op het vuur. verwijder het deksel als de paling bijna gaar is en laat het kookvocht verdampen tot er nog enkele lepels overschieten,
Voeg de room toe en laat de saus inkoken.
Werk de saus eventueel af met een scheutje bier en een snuifje cayennepeper.

Prei

Snij de prei in kleine stukjes en was deze. Stoof de prei gaar in een beetje hoeveboter.

Afwerking

Schik de prei in een diep bord. Leg de paling bovenop de prei en giet er wat saus over. Bestrooi rijkelijk met garnaaltjes. Garneer naar eigen inspiratie met een takje kruiden, schijfjes prei, stukjes tomaat, een kruidenwafeltje…

Voor 4 personen
1 kg gekuiste paling – 150 g Palingbier of Augustijn Grand Cru –
150 g garnalenfond (garnaalkoppen laten trekken met wat water en groentenrestjes)
• 400 g room • 300 g prei • 100 g grijze hand gepelde garnalen

Voorstelling gerecht

Tournée général

Jean en Ray verkennen met hun busje het uitgestrekte landschap van het Vlaamse Meetjesland. Ze ontdekken de Augustijn Grand Cru: een fijne tripel die overigens uitstekend te combineren is met visschotels. Meer nog: in de nabijgelegen gemeente Sint-Laureins staat de Augustijn Grand Cru gekend als ‘Palingbier’ en is het brouwsel hét basisingrediënt voor de lokale specialiteit: ‘paling op Sentse wijze’.

Dat is voldoende om Jean en Ray naar de kreken van deze poldergemeente te lokken. Terwijl Ray met een lokale palingvisser tracht een prachtexemplaar te vangen, gaat Jean op zoek naar Boekhoutse garnalen voor bij het aperitief. Met de verzamelde ingrediënten trekken ze vervolgen naar het Godshuis, waar ze een van de bedenkers van de Paling op Sentse wijze ontmoeten. Samen bereiden ze het recept en genieten ze van de lekkere tripel, de heerlijke maaltijd en het unieke kader.